Lenergy Magyarország Kft.

Kép feltöltése folyamatban, kérlek várj!
Szabadbattyán egy visszasajtolás nélküli, recirkulációs üzemű, geotermikus energiát hasznosító, 2db 300m mélységű kutat tartalmazó kútrendszerrrel gazdagodott
~ Gaál Péter
2016. November 30.
A világszinten is újdonságnak számító geotermikus hőhasznosító rendszer kifejlesztéséhez, működtetéséhez a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Tanszéke biztosítja a magas színvonalú szakmai-kutatói hátteret.

A megoldás lényege: A vizet talpi szívású szigetelt termelő csövön keresztül búvárszivattyú keringeti a hőfelhasználó rendszerben. A lehűtött víz a kút gyűrűs terébe kerül vissza. A kút több vízadó rétegre nyitott.
A víztermelés az alsó rétegből történik. E réteg fölé a szakemberek beépítettek egy, a kútfejről nyitható-zárható recirkulációs keverőszelepet.
Ha a szelep zárt, a gyűrűs térbe visszaengedett lehűtött víz a felső nyitott rétegekben nyelődik el. Ha a szelep nyitott, a nyitás mértékének megfelelően a visszavezetett víz részben recirkulál, részben a felső rétegekben elnyeletődik.
A kút ellenáramú hőcserélőként működik. A visszacirkuláló hideg vizet a kút béléscsövén keresztül áramló hőfluxus visszamelegíti. A felhasználó szükséges primer hőmérsékletét a recirkulációs szelep, valamint a szivattyú tömegárama (frekvenciaváltóval) automatikusan szabályozza.

A projekt előnyei:
- környezetvédelmi
- energiahatékonysági szempontból
- gazdaságossági

A levegő tisztaságát, illetve az ivó- és termálvízbázis védelmét tekintve:
A geotermikus hőenergia a levegő tisztaságának megőrzése szempontjából tiszta energia. Nincs semmi káros gázkibocsátás vagy melléktermék, a hulladék hő pedig nem a kéményen keresztül távozik.

Ez a technológia nem jár termálvíz-kitermeléssel. A recirkulációs vegyes termelő-nyelető rendszer egy kútban lényegesen csökkenti a sajtolás mennyiségét és az ezzel járó problémákat.

A recirkulációs üzem ősszel és tavasszal ellátja a csökkentett fűtési energiaigényt, így a vegyes üzemmódra (részleges, gravitációs visszatermelés) csak a téli fűtési energiacsúcsok idején van szükség, ezzel a problémás visszasajtolás mennyisége lényegesen lecsökken. Hosszútávon sem alakul ki a mélyrétegekben esetleges kőzettömegek elmozdulását kiváltó depresszió és kompresszió.

A jelenleg is alkalmazott hőszivattyús fűtési rendszerek talajszondáiban etilénglikol, vagy más fagyálló folyadék cirkulál, amely a környezetre veszélyes. Már Magyarországon is több tonna fagyálló folyadék kering a vízbázisba épített csövekben, amelyek a kőzetrétegek mozgása, különösen a rosszul kivitelezett talajszondák esetében a környezetbe kerülhetnek, elszennyezve a talajvizeket.
A projekt szakemberei által kivitelezett technológia csak és kizárólag természetes vizeket alkalmaz, folyamatosan recirkuláltatott kvázi munkaközegként, így ez maximálisan környezetbarát, a természetre semmiféle veszélyt nem jelentő, biztonságosan üzemeltethető megoldást jelent.

A kivitelezési költségek nagyságrendileg megegyeznek a hagyományos visszasajtoló kútrendszerekkel, ám mivel az ide tervezett rendszer üzemeltetési költsége jelentősen alacsonyabb, ezért megoldódik a geotermikus rendszerek gazdaságos üzemeltetése.

Ez a rendszer mind környezetvédelmi, mind pedig gazdaságossági szempontból egyaránt a hagyományos visszasajtoló kútrendszereknél jelentősen kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széleskörű értékesíthetősége hazai és nemzetközi piacokon egyaránt garantált.

Budapest, 2016.11.30.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott
„Visszasajtolás nélküli recirkulációs üzem kútrendszer, termálvíz energetikai hasznosítása” című,
PIAC-13-1-2013-0218 számú projekt
www.kekdunaenergia.huhttp://www.kekdunaenergia.hu